Konsten att göra köttbullar HK style.
Börja med de rårörda lingonen.
Till det behövs:
100 g frysta lingon
15 g socker ( ca 1.5 msk)
Blanda runt och låt stå i rumstemperatur över natten.
Sedan tar ni gräddsåsen.
Till den behövs:
1 gul Lök
2 msk Margarin
1 tsk Timjan
1 tsk Rosmarin
10 Svartpepparkorn
1 msk Socker
2 msk Rödvinsvinäger
1 dl Demiglace
2 msk Kycklingfond
1,5 dl Vatten
1 dl Mjölk
1 dl Grädde
Vätskan från de rårörda lingonen
Salt
Vitpeppar
Maizena
Hacka löken fint. Lägg löken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med margarin, timjan, rosmarin, svartpeppar och socker på svag värme. Rör om tills löken har mjuknat och slå på rödvinsvinägern. Höj värmen.
När vinägern nästa har förångats slå på demiglace, kycklingfond och vatten. Låt koka upp och reducera till hälften.
Tillsätt mjölk, grädde och vätskan från lingonen. Koka upp igen och reducera till lagom syrabalans.
Smaka av med salt och peppar.
Sila såsen och red med maizena.
Till själva Köttbullarna behöver ni:
600 g nötfärs
2 Ägg
1 dl Mjölk
3 msk Ströbröd
½ gul Lök
1 msk Kycklingfond
2 msk Skånsk senap
Salt
Vitpeppar
Smör
Mixa löken och mjölken slät. Blanda i ägg och ströbröd. Låt svälla i 5 minuter.
Blanda smeten med nötfärsen, fond, senap, salt och peppar. Låt stå i kyl i 15 min.
Forma köttbullar och stek i smör på medelhög värme tills dom har fått en fin stekyta.
Lägg upp i en ugnsfast form och låt gå färdigt i ugnen på 175°c i ca 10 minuter.
Om ni tycker att det känns krångligt, jobbigt eller tidsödande har vi alltid HK´s köttbullar på menyn.
Lycka till!
Matthias Hamilton
Hamnkrogen Vaxholm