• Storskar
  • 3
  • 2
  • 4
  • 1

mysiga-kvarter

 

Stadsvandring i gamla Vaxholm

Att vandra i ”gamla” Vaxholm är en fascinerande upplevelse för lbåde ångväga besökare och boende i Vaxholm. Vaxholm som fick sina stadsprivilegier 1647 levde och utvecklades under århundraden i samklang med fästningen som var orsaken till stadens födelse. Befolkningens huvuduppgift var leverera förnödenheter material och tjänster. Man arbetade som bevakare när fästningen var obemannad  och lotsar och arrenderade marken utan avgift av Kronan. Befolkningen livnärde sig som hantverkare, fiskare, handelsmän och krögare.

När reguljärtrafiken med skärgårdsbåtar startade i mitten av 1800-talet fick Vaxholm en ny näring – besöksnäringen och sommarboende. I första hand var det stockholmare som vill lämna den smutsiga storstaden och den dåliga luften där för salta bad och skärgårdsmiljö.

Så föddes begreppet Skärgårdens huvudstad.

Vid en rundvandring möter du pastellfärgade gamla trähus med sirliga dekorationer, glasverandor, sirliga grindar och egendesignade staket, allt från förra sekelskiftet. Endast Vaxholms kyrka och Tullhuset från 1736 är stenbyggnader medan all övrig bebyggelse var träkonstruktioner som kunde brännas vid ett fientligt anfall.

Ta med kameran på stadsvandringen och föreviga de unika byggnaderna och den speciella miljön i Vaxholm.

Om du önskar fördjupade kunskaper om Vaxholm igår och idag är en guidad stadstur att rekommendera.

 

Kontakt: Vaxholms Turistbyrå Tel. 08-541 314 80

             E-post. turistbyran@vaxholm.se 

Uppleva